Spis foråret
Naturens spisekammer
Lige nu kan du gå på jagt efter mange spiselige planter, som du kan krydre din mad med og rigtig mærke at det er godt forår.
Det at gå på jagt og indsamle sin egen mad, kan være en god adspredelse fra hverdagens hektiske liv.
Så hvis du synes det kunne være sjovt at indsamle lidt ekstra grønt, er her nogle af de lidt letter planter at gå til både i at kende og i at finde.
Fuglegræs
Fuglegræs dufter frisk af ærter når du gnider bladene imellem fingrene.
Senere kommer der små hvide blomster på planten.
Hele plante er spiselig.
Fuglegræs er rig på A- og C- vitamin.
Spis det frisk i salat eller tilbered det eks. i brød.
Skvalderkål
Mange kender nok skvalderkål som en ukrudtsplante i haverne, men den er spiselig og minder om spinat.
Skvalderkål vokser oftest i skyggen i let fugtig jord.
De er ofte, hvor solen ikke når så godt.
Skvalderkål kendes på dens trekantede stilk, samt de spidse savtakkede blade.
Når skvalderkål blomstrer, sætter den hvide blomster som kommer på en stilk, der let kan være over 1 meter.
Man spiser oftest de små nye blade og skud, da de er bedst.
Planten er rig på C-vitamin, jern, kalcium, magnesium og karotin.
Næste gang du ser skvalderkål tænk da på hvor godt den kunne være i en salat, pesto, bagværk eller suppe.
Mælkebøtte
Mælkebøtte ser vi mange steder og nogle glæder sig over dem, mens andre ser dem som ukrudt.
Bier og andre insekter er glade for mælkebøtteblomsterne da planten er den af de første blomster om foråret og så indeholder den endda nektar.
Bladenes smag minder om rucola i deres lidt bitre smag.
Jo nyere bladene er, jo mindre bitre er der.
De gule blomsterblade kan drysses i salat, kager eller koge blomsterne til sirup eller i marmelade.
Rig på C-vitamin og calcium
Brændenælde
Vi kender mest brændenælde for deres irriterende brændende fornemmelse, hvis man kommer til at røre ved en.
Men denne ”ukrudt” er faktisk spiselig og rig på C-vitamin, kalk og jern.
Den kan være god at få som the eller som suppe på en kold dag.
Hvis man har problemer med at holde sit jernniveau op, kan den være et godt tilskud på vejen.
Som mange andre forårsplanter er de nye skud bedst.
Hvis man har et sted med mange brændenælder, kan man også høste dem flere gange i løbet af sommeren, men pluk helst de nye skud, da smager bedst.
Sankt Hans Urt
De fleste som kender til Sankt Hans Urt tænker, det er en haveplante.
Det er det for så vidt også, men de findes også som vildtvoksende i naturen.
Sankt Hans Urt har en lang høst sæson og er en sprød spise.
Både planten og blomsterne er spiselige.
Den smager lidt som ærtebælge i smagen.
Planten er rig på C-vitamin og indeholder endda protein.
Tusindfryd/ hvid bellis
Vi kender den nok mest fra græsplænerne, hvor mange børn har lavet blomsterkranse af dem.
Både blomsten og dens blade er spiselige.
Bladene har en sart agurkesmag, hvorimod blomsterne er lidt sødere i smagen.
Begge dele kan spises rå eller tilberedt.
Blomsterne er gode til at pynte salat eller kager med.
Løgkarse
Denne plante vokser snart alle steder.
Løgkarsen er let at genkende på dens fine hjerteformede blade og dens små hvide blomster, der dufter ret kraftigt af løg.
Det er hele planten der er spiselig – både blade og blomst.
Her om foråret er den god at bruge som en slags karse eller purløg på maden.
Man kan også bruge planten i pesto, i fars eller i kryddersmør.
De små hvide blomster, løgkarse får kan også sagtens bruges, som pynt på madder eller i salaten.
Skovsyre
Skovsyren er let at kende på den langstilkede hvide blomst og dens kløverlignende blade.
Det er en vildtvoksende plante.
Den findes typisk i skove, moser og skygge områder.
Både blomst, stilk og blade er spiselige.
Som navnet syre hentyder til, så har den en syrlig smag.
Lidt som citron.
Brug den i dressinger, kryddersmør, i salater eller i fiskeretter, hvor man ofte bruger citron.
Du skal dog være opmærksom på at skovsyre også har oxalsyre (som også er i rabarber) i sig og derfor ikke skal spise meget store mængder inden for kort tid.
Bøgeblade
De friske nye bøgeblade er bløde og milde i smagen.
Bøgetræer og hække er almindelige over det meste af landet.
Det er derfor let at få fat i de nye blade.
Brug helst nyudsprunget blade, da de er smager bedst.
Når de først har fået en mere mørkegrøn farve og blevet mere hårde, smager de mere harsk.
Ellers vil jeg ønske dig god jagt og en dejlig tur i naturen.